Laureaat Fier Bouwen 2019

Algemene ondernemingen d’eer wint de derde editie van de Fier Bouwen-award


Zeven algemene aannemers dienden een project in voor de derde editie van de Fier Bouwen-award: ABS Bouwteam, Algemene Ondernemingen D’Eer, Bouwwerken De Kimpe, Bouwwerken Tijtgat, Ciscon, DSM Team en G-Build.

Uiteindelijk mocht Algemene Ondernemingen D'Eer uit Sint-Niklaas met de award onder de arm de opening van bis verlaten. Hun project "Parkresidentie Sparrenhof" werd door de jury verkozen omwille van de slimme manier van bouwen. Compact bouwen, toch is er geen sprake van torenhoge appartementen. Bovendien werd het project uitgewerkt met respect voor het bestaande groen.

"Het is een duurzaam woonproject geworden voor bewoners die willen genieten van een groene omgeving vlak bij de stad" - Tim D'Eer

Het Sint-Niklase nieuwbouwproject telt 35 appartementen verdeeld over zes meergezinswoningen en heeft een ondergrondse parking met 46 individuele garageboxen. De tuin van de voormalige villa "De Baere" was één van de laatste parkgebieden in deze omgeving.

'Het is een duurzaam woonproject geworden voor bewoners die willen genieten van een groene omgeving vlak bij de stad', vertelt Tim D'Eer van de Sint-Niklase bouwfirma.

'Het project combineert een doordacht omgaan met energie, materiaalgebruik en de hoge comforteisen met een hedendaagse architectuur die een sterke uitstraling geeft aan de buurt.'

ABS Bouwteam pakt de publieksprijs


Met 459 stemmen - goed voor 22 procent van het totale aantal stemmen - won ABS Bouwteam, voor de tweede maal op rij, overtuigend de publieksprijs met hun ingediende project "ABSoluut Plaza".

'Het is een future proof, CO2-neutraal investeringsgebouw met retail, kantoren en appartementen', zegt marketingmanager Ann De Roo.

'Het hele project is bovendien off the grid, wat betekent dat het volledig zelfvoorzienend is. Door het gebruik van geothermie, de eigen omzetting van middenspanning naar laagspanning en zonnepanelen, werd een optimale klimaatbeheersing en een lage kost voor stroom bereikt. Die wordt forfaitair - duidelijk ónder de marktprijs - verrekend aan de huurders.'

Ciscon gaat met een eervolle vermelding naar huis


Zoals dat gaat bij een wedstrijd kan er maar één winnaar zijn. Daarom geeft de jury een eervolle vermelding aan het project Quadrivium van Ciscon omwille van hun toekomstgerichte visie. Waar ooit een oude bungalow stond, staan nu drie appartementen. Een bewijs dat verdichting ook een aangename beleving kan zijn.

Bekijk de deelnemers van 2022